Снимка: БулфотоДнес, в навечерието на големия празник Богоявление, в православните храмове

...
Снимка: БулфотоДнес, в навечерието на големия празник Богоявление, в православните храмове
Коментари Харесай

Мълчаната вода в нощта срещу Богоявление сбъдва желания

Снимка: Булфото

Днес, в навечерието на големия празник Богоявление, в православните храмове се прави един от двата Велики водосвета, свързани с кръщението на Иисус Христос във водите на река Йордан. 

Великият водосвет е измежду най-тържествените последования в богослужебната традиция. В него се възпоменава Христовото кръщение в река Йордан и освещаването на водата посредством потапянето в нея на въплътения Бог, написа novini.bg.

Велик водосвет се прави единствено два пъти в годината - на самия празник Богоявление и в навечерието му - на Водици. Тази църковна процедура е непокътната от V век. 

Много вярващи участват на Великия водосвет, който се отслужва в храмовете след светата литургия, с цел да отнесат още през днешния ден в домовете си светена вода за здраве и избавление.

" Посещавам литургията. Свети се вода, която е плодородна и лечебна през цялата година ", сподели набожен във Враца, представен от БНР. " Тя е доста мощна вода и най-много се демонстрира с вярата на индивида ", добави негова съгражданка

Отец Антоний Милушев - духовник в храм-паметника " Свети Александър Невски "  обясни каква е Богоявленската светена вода: " Тази вода при болест се пази, за душевно и телесно излекуване да се отпива от нея или за наслада, за признателност на Бога. Като си ръсят по дома, въпреки всичко да пропущат тоалетната. Дори при освещаване на дом, това е място, откъдето не се минава, и при водосвет също ".

Според старите вярвания, в нощта против Богоявление се сбъдват фантазиите. Когато се стъмни, по този начин наречената " мълчана вода "  се оставя на открито - на балкона или в двора. Точно в среднощ излизаме и хващаме съда с вода, в която се оглеждаме и изричаме на глас своето предпочитание. Съдът остава на открито през цялата нощ. На сутринта на Богоявление хората наложително отпиват от водата и измиват очите си.

" Мълчаната вода "  може да бъде изпита или с нея се полива цвете.

За Водици църквата е открила пост, като на този ден трапезата наложително е постна.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР